Salam semua. Sepatutnya mak mok post N3 ni petang tadi. Tapi tengah syok menaip, letrik terputus pulak. Langsung tukar rancangan, Pegang gunting, tape pengukur, kapur jahit dan jarum peniti. Buka buku ukuran, apa lagi menggunting baju pulak. Baju ni jiran tempah nak pakai ke majlis perkahwinan bulan depan. Alhamdulillah, selesai juga gunting 3 pasang baju kurung Jijah dengan anak-anaknya.
Nampak kuih kaswi kat atas tu? Mak mok buat semalam untuk buka puasa. Teringin sesangat, lepas tu ada pula kelapa parut dlm esbok. Buat 2 adunan, satu adunan kukus dalam acuan lompang.Kalau buat dalam loyang biasa, lambat sejuk dan payah dipotong. Dapatlah 25 biji kaswi
Yang ni dah siap dibedak. Kenapa tak pernah jemu dengan kuih ni? Itu tekak mak mok lah. Orang lain tak tau pulak. Kalau dulu masa zaman sekolah, kuih ni termasuk dalam menu sarapan popular. Arwah mak akan kukus satu loyang besar kaswi sebelum tidur. Pagi esoknya tinggal nak kukur kelapanya je. Dapat makan 2 potong kaswi dah kenyang. Sedap sangat kaswi yang mak buat. Mak kukus atas dapur kayu. Sebab itulah agaknya rasanya tak sama macam yang mak mok buat sekarang.
Adunan ke 2 ni mak mok kukus guna loyang 22 cm. Yang ni bagi kat kak tam dgn mak iti dan buat makan2 dengan jiran jiran yang datang tolong buat bunga telur. Resepi yang di guna pakai sama mcm yang arwah mak ajar dulu. Sekadar untuk ingatan ( mana tau nanti lupa) bahan-bahannya di sukat guna cawan. kalau guna cawan besar, banyaklah adunan yang dapat. Mak mok guna cawan teh arcoroc fesyen lama yang jernih tu je. Bahan-bahannya :
-1 cawan gua merah, 1/2 cwn gula, 1 helai daun pandan, 1 cwn air ( masak atas api, sejukkan)
-1 3/4 cwn tepung, 1 senduk tepung ubi, 3 cwn air, 1/2 sudu kecil kapur sireh ( larutkan dgn 2 sudu air)
-adun semua bahan, tapis dan kukus. ( Mak mok nak senang, guna blender je)
Petang tu, mak mok bakar kuih ni jugak. Tamak kau.. Ni semua gara-gara keledek unggu yang mak tam tolong beli tu masih ada bakinya dalam 4 ketul. Apa lagi ,carilah resepi kat blog2 masak popular. Jumpa resepi kat blog Puan Yatie (Sinar Kehidupanku). Tapi di guna keledek oren. Tak apalah, janji keledek. Alhamdulillah. kuih bakar keledek ni menjadi dan sangat sedap. Terima kasih banyak pemilik resepi ni. Mak Mok guna acuan 10x10 dan bakar lebih kurang 1 jam 15 minit. Best sebab kerak dia tebal sikit. Bukan kerak hangus, tapi kerak muda yang sedap sangat. Tak caya cuba buat dan rasa.
Inilah rupa kuih bakar keledek unggu mak mok. Mak mok tambah sikit pewarna purple sebab adunan sebelum dibakar nampak pucat. Sebagai ingatan mak mok nak catat bahan buat kuih ni :
- 4biji telur, 3 cwn sa ntan ( dari 1 kotak santan kara), 1 cawan gula, secubit garam, sesudu esen vanilla ( Kacau2 dan tapis))
-2 cwn tepung, 2 susu marjerin,. 200 gm keledek dah lenyek. Masukkan dalam adunan telur . (mak mok blender je adunan ni, licin dan halus)
Sebelum dibakar, tabur sedikit bijan kat atas adunan
Bolehlah tahan rupanya. tapi mak mok seronok sangat nengok kejadiannya. Yang penting sodap sangat..
Ni pulak sambal hitam pahang. Guna belimbing. Nampak resepi kat blog Madihaa. (terima kasih Puan Ratna, akak dah lama minat kat air tangan awak) Kebetulan ada belimbing, jiran bagi, terus jadilah projek ni. Sedap, seriuss. Rebus belimbing tanpa air sampai kering. sesekali balik-balikkan. Tumbuk bawang merah dengan cili padi. Tumbuk ikan bilis separuh hancur. Panaskan minyak, tumis bawang hiris. masukkan bawang tumbuk, dan cili, masuk ikan bilis, belimbing, kicap manis. rasa garam. Kacau sampai kering. Tahan lama, sesuai buat bekal jalan jauh.
No comments:
Post a Comment