ini kek besday mama iti, jiran sebelah rumahku.. tak pernah pun buat kek besday selama ni. sesaja cabar diri sendiri dengan apa yang ada dalam esbok..
senyum seindah apam mekar. cubaan yang separuh menjadi sebab tak berapa nak senyum. resepi dari internet Puan Azlita blog masam manis..
muffin pisang choclat chip, tapi tak ada coklat cip pun.. buat sebab nak abiskan stok pisang susu yang masak setandan kat tepi rumah.. Projek ni buat kat estet enggang masa cuti CNY 2012
Kalau nak kata ini kek' boleh tapi arwah nenek aku dulu panggil kuih ni PUDING BISKUT. nak tau kenapa namanya begitu, sebab tepung yang diadun dalam bancuhan telur dan gula (Sebijik macam buat kuih Baulu) bukan tepung biasa. Adunan ni dibancuh dengan kelapa goreng, kacang tanah tumbuk dan biskut bulat/biskut tongkat/biskut lutut yang di blend dan diayak halus.. kuih ni very nostalgik sbb ingat zaman dulu2 bila nak raya arwah nenek (aku panggil "WO") mesti buat sebab dia tak makan kek yang ada marjerin. Bakar pakai takung isi pasir dengan api bara atas dan bawah. Bau dia I tell you, soooo nice sbb ada bau kelapa dan kacang. rasanya pun memang unikkk.
sosej bun ni dibuat sbb nak abiskan stok sosej yang dah nak luput tempoh dalam esbok cik abang dalam estet. Resepi ikut blok Yatie Sinar Kehidupanku. Buat sampai sekilo tepung HP, dari minum petang, bawak ke sarapn pagi, masih lembut dan yummy
No comments:
Post a Comment