Good morning. Dah sarapan? hari ni mak mok puasa. Kes mengganti le.. apa lagi. Tahun ni paling banyak. 16 hari. Bukan ape, mak mok buat pembedahan pada 25 Julai 2011 di Kluang Utama Spesialist Hospital untuk buang batu hempedu. Asalnya pembedahan kecil je, cuma tebuk 3 lubang kecil (laporoskopi kalau tak silap nama kaedahnya). Tapi masa doktor tengah buat tu, batu masuk pulak dalam usus. Apa lagi, kenalah buat kaedah biasa . 8 inci luka nya dari pusat ke atas. 3 hari mak mok kat CCU. Masa tu tinggal seminggu lagi nak puasa. Sebab tu banyak bebeno kena mengganti puasa tahun ni. Tak apalah, dugaan Allah. Tak ada siapa yang boleh mengelak..
Tengok yang kat dalam pinggan tu.. Murah rezeki Mak Mok sekeluarga semalam. Syukur Alhamdulillah. Udang Galah ni bukan Mak Mok beli tau.. kalau nak beli RM45.00 sekilo, kena pikir banyak kali juga nak beli melainkan kalau mengidam tahap gaban. Habis tu kat mana Mak Mok ambik udang ni?
Sebenarnya, My Darling yang pancing dan jala udang ni kat dalam estet tempat dia bekerja. My darling menjala belah petang lepas opis hour. Belah malam kalau tak ada urusan dia memancing pulak . Amacam.. Meh le gi memancing atau menjala. Sekarang musim udang galah kat sungai. Sekali pergi dapatlah seekor dua. Maklumlah dia pergi tak sampai dua jam. Dari pkl 5.30 ptg sampai pkl 7.00 malam Dia kumpulkan dulu dan semalam bila balik ke rumah luar dia bawa balik 10 ekor. Mak Mok gorenglah udang ni. Buat resepi Butter Prown tambah nestum sikit. Mak Mok tumis bawang putih, bawang merah, cili padi yang di blender dalam butter yang telah dicairkan. Sukatan main agak-agaklah, tengok berapa banyak udangnya. Lepas dah garing, masukkan daun kari, rasa garam dan gulanya, masukkan nestum, gaul sebati. Last sekali baru masukkan udang yang telah digoreng terlebih dulu. Peliknya Mak mok kau ni tak berapalah suka akan cik udang ni. Ambiklah seekor yang kecik, itupun kongsi dengan si kak long. Dulu Mak Mok ada masalah alahan yang teruk sesangat. Bila makan je cik udang, bersin tak berhenti, hidung pulak gatal sampai naik melecet kena tenyeh, Aduhhaii serik betul bila ingatkan. Tapi bila mak mok berubat dengan seorang pak cik kat Padang Temu, Melaka, masalah tu dah baaanyak kurang. dah bolehlah menjamah, Tapi udang tetap bukan pilihan mak mok kalau dihidang. Kalau dah tak ada lauk lain. bolehlah makan.
Walau bagaimanapun, mak mok tetap masih alah dengan cik ketam. Sampai sekarang tak boleh sentuh langsung. Kuahnyapun tak boleh nak makan. Bila makan muka jadi bengkak dan gatal seluruh badan. Kesiankan.. tapi My darling kata dia untung kahwin dengan mak mok sebab tak payah beli udang dan ketam yang mahal harganya tu.. kahkahkah. Tak patut betul kan? Tak apalah abang, tak boleh makan ketam dengan udang tolonglah belikan saya ikan2 yang Gred A mcm kerapu, merah, jenahak, bawal yeee. Nanti mesti My Darling mesti cakap Bukan ke dia selalu bawak balik ikan gred A dari sungai. Ye tak ye jugak. Kerap juga dapat ikan jelawat mahal tu. Tapi Mak Mok tak makanlah pulak ikan sungai.. Habis camnooo tu, Makan je ikan kembong mak mok oiii.. jangan banyak songeh.. huhuhu
Satu lagi menu semalam, Ikan Parang masak lemak cili padi campur belimbing buluh. Walaupun mak mok lahir kat Melaka, tapi dah bersempadan dengan Negeri Sembilan. Dialek pertuturan cornfirm dialek Nogori. Keluarga Mak mok beradat perpatih, bersuku, berbuapak, berkedim bagai.. Sikit-sikit fahamlah perjalanan adat sebab masa kat UM dulu ambil paper Hukum Adat Melayu dengan Dr. Norazit Selat. Adat perpatih ni sangat mementingkan muafakat dan tidak sekali-kali mengabaikan hukum agama kerana "ADAT ITU BERSENDI HUKUM, HUKUM BERSENDIKAN KITABULLAH (AL-QURAN)
Kalau ada yang memandang adat perpatih sebagai tidak releven dan melebihkan perempuan, ubahlah pandangan tersebut melalui pembacaan dan melihat sendiri kehidupan masyarakat yang mengamalkannya. Sangat unik dan teratur,
Macam biasa tak lengkaplah hidangan tanpa sambal belacan. My Darling tak boleh nak makan kalau tak ada benda ni. Belacan confirm beli kat Melaka. Sekali beli RM 10 dapat 6 ketul yang bulat2 tu. Simpan buat stok, tahanlah 2 bulan. Mak Mok masak bening petola dengan suhun juga untuk melengkapkan hidangan makan malam kami..
Jumpa lagi..
No comments:
Post a Comment