Buat seri muka ni hari Ahad 13 Mei, Resepi dari arwah mak..(dah 8 tahun dia tinggalkan Mak Mok, rindunyaa) Sebenarnya ada lebihan beras pulut dalam 400 gm kat dalm esbok. Ada pulak kelapa yang di bawa dari estet yang pecah. Jadilah projek buat kuih ni. Lama juga tak buat kuih ni. Bukan tak suka tapi penduduk kat dalam rumah tak minat nak makan. Jadi kalau buat mesti nak tunggu kenduri atau majlis makan-makan.
Rendam sekejap beras pulat, kukus terus dalam talam dengan santan kemencar (cair)yang bercampur garam sampai masak. Keluarkan dan tekan padat. Kukus semula 5 minit. Adun tepung gandum, tepung jagung dengan santan pekat, gula, telur dan air pandan. (perah santan dengan jus pandan) . Tapis adunan dan curah atas pulut. Kukus hingga masak. Mak Mok ikat kain kat tutup kukus supaya air tak jatuh masuk kat permukaan kuih.
Kena sejukkan betul-betul kuih ni setelah diangkat baru senang di potong. Kalau nak cepat sejuk cara Mak Mok, rendam talam dalam dulang yang berisi air, kemudian pasanglah kipas. Dalam 1 jam dah sejuk dan bolehlah hidang. Kuih ni Mak Mok potong sepiring je kat rumah, yang lebihnya bagi kat jiran-jiran.
Petang tu buat juga karipap ni. Lebihan inti karipap yang buat kat estet hari tu ada dalam pembeku. Mak Mok uli secawan besar tepung dengan minyak panas, air ais dan garam. Lepas rehatkan doh tu sekejap dalam esbok barulah di bentuk jadi karipap. Ini semua Husna yang buat (bolehlah harap anak dara ni buat karipap, walaupun guna acuan, tapi dia kelim tepinya dengan tangan) Tu sebab selagi ada inti di sumbat dalam kulit karipap. Punyalah tembam dan montel karipap tu sampai tepung doh terlebih dan inti tak cukup. Mak Mok canai tipis doh kulit karipap yang lebih tu, gunting panjang-panjang dan goreng garing macam kerepek. Tau-tau itu yang habis dulu...
No comments:
Post a Comment