-->
-Mak Mok Tomey-

Thursday, 17 May 2012

Seri Muka (Yang Tak Berseri) dan Karipap Gemuk




Buat seri muka ni hari Ahad 13 Mei, Resepi dari arwah  mak..(dah 8 tahun dia tinggalkan Mak Mok, rindunyaa)  Sebenarnya ada lebihan beras pulut dalam 400 gm kat dalm esbok. Ada pulak kelapa yang di bawa dari estet yang pecah.  Jadilah projek buat kuih ni.  Lama juga tak buat kuih ni.  Bukan tak suka tapi penduduk kat dalam rumah tak minat nak makan.  Jadi kalau buat mesti nak tunggu kenduri atau majlis makan-makan.


Rendam sekejap beras pulat,  kukus terus dalam talam dengan santan kemencar (cair)yang bercampur garam sampai masak.  Keluarkan dan tekan padat.  Kukus semula 5 minit.  Adun tepung gandum, tepung jagung dengan santan pekat, gula, telur dan air pandan. (perah santan dengan jus pandan) . Tapis adunan dan curah atas pulut.  Kukus hingga masak.  Mak Mok ikat kain kat tutup kukus supaya air tak jatuh masuk kat permukaan kuih.  
Kena sejukkan betul-betul kuih ni setelah diangkat baru senang di potong.  Kalau nak cepat  sejuk cara Mak Mok, rendam talam dalam dulang yang berisi air, kemudian pasanglah kipas.  Dalam 1 jam dah sejuk  dan bolehlah hidang.  Kuih ni Mak Mok potong sepiring je kat rumah, yang lebihnya bagi kat jiran-jiran. 


Petang tu buat juga karipap ni.  Lebihan inti karipap yang buat kat estet hari tu ada dalam pembeku.  Mak Mok uli secawan besar tepung dengan minyak panas, air ais dan garam.  Lepas rehatkan doh tu sekejap dalam esbok barulah di bentuk jadi karipap.  Ini semua Husna yang buat (bolehlah harap anak dara ni buat karipap,  walaupun guna acuan, tapi dia kelim tepinya dengan tangan)  Tu sebab selagi ada inti di sumbat dalam kulit karipap. Punyalah tembam dan montel karipap tu sampai tepung doh terlebih dan inti tak cukup. Mak Mok canai tipis doh kulit karipap yang lebih tu, gunting  panjang-panjang dan goreng garing macam kerepek.  Tau-tau itu yang habis dulu... 



Kulit karipap ni sangat garing dan lembut.. Masa nak mula masukkan karipap dalam kuali,  jangan guna api yang besar dan minyak tak boleh terlalu panas.  Nanti kulit karipap tak cantik macam ada jerawat.  Perlu sabar sebab proses goreng agak lama tapi hasilnya sangat memuaskan hati.  Nak hidang kat tetamupun  tak segan, apalagi kalau nak jadikan buah tangan ke majlis kenduri.

Jumpa Lagi Ye
Posted by Mak Mok Tomey at 23:14
Email ThisBlogThis!Share to XShare to FacebookShare to Pinterest
Labels: Kuih

No comments:

Post a Comment

Subscribe to: Post Comments (Atom)
Pink Transparent Star), url(Pink Transparent Star), auto;}

Pukul Berapa Datuk Harimau..??

About Me

My photo
Mak Mok Tomey
Kluang, Johor, Malaysia
Surirumah sepenuh masa yang simple dan happy. Memasak, Menjahit, Menyulam dan kerja tangan merupaka minat utama saya
View my complete profile

Tentang Saya

Nama:Azlina Bt Hashim T.Lahir:18 July 1971 Umur:41 Tahun (2012) Suami:Zulkurnain Abd Majid Hobi:Memasak,Menjahit n Kraftangan

Sila Kunjungi Blog Ini ^_^


Shout Hear

My Facebook

Azlina Hashim

Reka Lencana Anda

Followers

Blog Archive

  • ►  2014 (2)
    • ►  September (1)
    • ►  May (1)
  • ►  2013 (3)
    • ►  November (1)
    • ►  May (1)
    • ►  February (1)
  • ▼  2012 (50)
    • ►  August (2)
    • ►  July (7)
    • ►  June (11)
    • ▼  May (9)
      • Pulau Sibu, Mersing, Johor...
      • Segalanya Tinggal Kenangan
      • Seri Muka (Yang Tak Berseri) dan Karipap Gemuk
      • Ayam Cili Padi dan Ikan Kukus
      • Mari Kita "Memuding"
      • Pertandingan Masakan dan Gubahan Anjuran WOW
      • Tanam-tanaman Kat Estet
      • Hitam Putih Kehidupan.. dan Persiapan Kenduri Tahl...
      • Sulam Menyulam
    • ►  April (8)
    • ►  March (2)
    • ►  February (11)
Picture Window theme. Powered by Blogger.