-->
-Mak Mok Tomey-

Thursday, 17 May 2012

Mari Kita "Memuding"




Salam semua.  Rosak bahasa Mak Mok ni.  Mana ada perkataan "Memuding" dalam Kamus Dewan.  Sebenarnya Mak Mok buat puding.. 


Nampak meriah puding ni .. Projek puding ni terjadi disebabkan ada lebihan kek batik arora yang diberi oleh jiran  semasa kenduri tahlil arwah kat estet tempohari.  Bahan lain semua ada dalam stok.  Ternampak resepi Puding Triffle ni kat Blog MADIHAA a.k.a Ratna. ( Terima kasih Puan Ratna)  Bahan-bahan lain yang diperlukan ialah 1 tin fruit coctail, 4 sudu besar tepung kastard, susu segar, gula, telur, esen vanilla, 10 gram serbuk agar-agar, perasa/warna.



Mula-mula potong dan susun kek di dalam bekas macam diatas. Siram kek  dengan sedikit kuah fruit coctail. Masak tepung kastard dengan susu, gula. Bila dah likat, kecilkan api, kocok telur dengan esen vanilla, masukkan dalam adunan kastard kacau lagi. Jangan terlalu pekat sebab nanti susah nak tuang dalam acuan, ratakan adunan kastard di atas lapisan kek dan biarkan keras sebentar.  Lapiskan buah-buahan coctail atas kastard. Masak agar-agar dengan sukatan yang ditulis pada paket.  Letak pewarna dan perasa yang dikehendaki.  Curah atas lapisan buah-buahan tadi.  Sejukkan dan simpan dalam esbok 4 jam.  Bila nak makan, potonglah atau guna sudu je dan hidang dalam piring/mangkuk puding.


Yang kat bawah ni pulak dibuat atas permintaan Balqis untuk guru2nya sempena Hari Guru.  Dia kata jangan letak kek (sebab dia memang tak makan kek) kat bawah tu tapi letak biskut oreo.   


Inilah hasilnya



Nampak tak biskut oreo kat bawah tu.. Apa ajelah Balqis.  Tadi dia balik sekolah, dia minta buatkan lagi. Kali ni dia nak jual pulak sebab kawan-kawan dia ada yang pesan nak beli.  Mak Mok tak jawabpun, tapi dalam hati jawab Alahhhhh malasnya mak...

JUMPA LAGI...
Posted by Mak Mok Tomey at 07:24
Email ThisBlogThis!Share to XShare to FacebookShare to Pinterest
Labels: Puding

No comments:

Post a Comment

Subscribe to: Post Comments (Atom)
Pink Transparent Star), url(Pink Transparent Star), auto;}

Pukul Berapa Datuk Harimau..??

About Me

My photo
Mak Mok Tomey
Kluang, Johor, Malaysia
Surirumah sepenuh masa yang simple dan happy. Memasak, Menjahit, Menyulam dan kerja tangan merupaka minat utama saya
View my complete profile

Tentang Saya

Nama:Azlina Bt Hashim T.Lahir:18 July 1971 Umur:41 Tahun (2012) Suami:Zulkurnain Abd Majid Hobi:Memasak,Menjahit n Kraftangan

Sila Kunjungi Blog Ini ^_^


Shout Hear

My Facebook

Azlina Hashim

Reka Lencana Anda

Followers

Blog Archive

  • ►  2014 (2)
    • ►  September (1)
    • ►  May (1)
  • ►  2013 (3)
    • ►  November (1)
    • ►  May (1)
    • ►  February (1)
  • ▼  2012 (50)
    • ►  August (2)
    • ►  July (7)
    • ►  June (11)
    • ▼  May (9)
      • Pulau Sibu, Mersing, Johor...
      • Segalanya Tinggal Kenangan
      • Seri Muka (Yang Tak Berseri) dan Karipap Gemuk
      • Ayam Cili Padi dan Ikan Kukus
      • Mari Kita "Memuding"
      • Pertandingan Masakan dan Gubahan Anjuran WOW
      • Tanam-tanaman Kat Estet
      • Hitam Putih Kehidupan.. dan Persiapan Kenduri Tahl...
      • Sulam Menyulam
    • ►  April (8)
    • ►  March (2)
    • ►  February (11)
Picture Window theme. Powered by Blogger.