Salam.. lama tak jengah ke mari. Nak kata sibuk memang sentiasa sibuk dgn kerja rumah. Projek jahitan pun tak boleh nak ditinggal, nanti tak siap pulak baju tempahan. Cuaca kat Kluang sekarang tak dapat di jangka, kadang-kadang hujan, kadang-kadang panas perit sepanjang hari.
Projek buat apam ni petang selasa lepas. Masa tu hujan lebattt sangat. Tengok dalan esbok ada jem blueberry lebih buar cheese tart dulu. Dah nak luput tarikh kau. Apa nak buat ni ekkk. Teringat pulak apam comel-comel ni. Cubalah buat satu adunan..
Comel tak apam ni? tapi yang Mak Mok buat ni selekehlah sikit sebab tak begitu mahir nak buat dot dot dia tu. Ada yang kecik, ada yang besar huhuhu. Sebab pertama kali buat, Mak Mok ikutlah petua orang yang dah mahir buat apam ni. Katanya suhu pengukus tak boleh terlampau panas, nanti apam merekah, tak boleh pulak api kecil nanti apam tak naik. Jadi kena pandai-pandailah nak adjust api kukus tu. Apapun apam yang Mak Mok buat semua naik dan tak merekah.
Resepi apam ni ambik kat internet. Dalam Blog puan Yatie (SINAR KEHIDUPANKU). Alhamdulillah jadi juga. Yang buat apam ni menarik ialah warnanya yang cantik dan saiznya yang cute. Anak-anak suka, tapi my darling tak usik. Biasalah dia mana nak makan kuih-kuih manis macam ni. Satu adunan dapatlah dalam 40 ++ biji apam Untuk ingatan masa akan datang resepinya ialah seperti berikut :
3 telur (gred A) yang baru keluar esbok
275gm tepung
220gm gula halus
150 ml susu segar/cair
3 sdk baking powder
1 sdk ovallate
filling ( blueberry@kaya@strawberry@nenas dll)
Pukul semua bahan kecuali filling dengan kelajuan tinggi hingga gebu. Bahagikan adunan dlm mangkuk kecil dan letak warna yang di kehendaki. Sediakan mangkuk kertas dalam acuan lompang. Masukkan adunan dalam piping beg/plastik bersih. Masukkan 1/2 adunan, masukkan filling, tutup filling dgn adunan. Dot dot dgn warna adunan yang dikehendaki. Kukus 15 minit.
No comments:
Post a Comment