Salam semua. Pagi Sabtu (23 Jun 12) lepas pergi Pasar Tani T6. Belilah ubi kayu yang nampak masih baru dicabut. Petangnya Mak Mok rebuslah. Ini gara-gara teringin sangat nak makan ubi rebus cicah kelapa parut..
Alhamdulillah. Ubi ni sangat empuk bila direbus. Jangan pulak ada yang kata tak tau nak rebus ubi. Ada yang nak kena ketuk kepala nanti. Mak Mok dari dulu kalau makan ubi rebus memang dengan kelapa parut yang digaul dengan gula putih dan gula merah. Tak pandai nak makan dengan sambal tumis sebab dari kecik dah biasa makan style macam itu. Kalau nak makan yang versi pedas, cicah dengan sambal belacan mentah yang diadun hanya dengan cili padi, belacan bakar dan asam (macam limau, binjai jeruk, terung asam dan lain-lain)sampai nak keluar asap telinga menahan pedasnya. Lawankan pulak dengan air kopi panas yang kurang manis. Kena pulak makan masa hujan.. Nostalgia sungguh. Sedih pun ada. Masa tu ubi bersepah kat keliling rumah. Kalau menu ubi rebus tu kiranya memang dah tak ada benda lagilah nak di buat sarapan. Sekarang semua nak di beli.. Kalau yang dah siap direbus dan hidang dengan sambal tumis sampai beringgit-ringgit sepiring, tapi masih tetap laris sebab sekarang mereka panggil hidangan eksotik..
No comments:
Post a Comment