Salam semua. Ini kuih Cara Manis.. Semua orang tau buat kuih ni kan.? Mak Mok panggil kuih ni kuih ekspress sebab kalau ada tetamu datang mengejut, kuih ni lah yang dapat di hidang sebab buatnya mudah, tak banyak ragam dan pantas. Yang kat dalam gambar atas ni, adunan yang dah masukkan dalam acuan..
Sungguhpun mudah , tapi Mak Mok nak letak juga sebab nanti senang anak dara 2 orang kat rumah ni nak rujuk pada masa akan datang. Maklumlah, masa mak nya buat, dia orang jarang nak menengok.. Besok-besok Mak dah tak ada nanti nak tanya dengan sape?? Dalam gambar kat atas ni, adunan yangb dah mula nak masak, letak gula putih. Tutup dengan penutup periuk dan biarkan dia masak..
Bila dah masak keluarkan dari lubang acuan menggunakan lidi/buluh
Tangkupkan kuih macam dalam gambar masa nak hidang..
Ni lah rupa kuih cara manis yang mak mok buat.. Bahan yang di gunakan hanya tepung gandum. susu cair @santan, air pandan @ pewarna hijau dan esen pandan, garam, 2sdb minyak masak..Bancuh dan tapis @ blender.. Acuan kuih cara juga mestilah ada.
Hari yang sama juga Mak Mok buat masak lemak kerang dengan kacang buncis. Asamnya pulak, Mak Mok guna asam belimbing.. Sedap. Tak caya cubalah.
No comments:
Post a Comment